28 avgust, 2011

'Sam, da smo zdrav !' - part II - Triglav in Triglavska jezera

Malokrat se zgodi, da se cela familija odpravi skupaj na izlet, še posebej v gore. Pravijo, da mora vsak Slovenec stopiti vsaj enkrat na naš sveti vršac - Triglav. In, ker smo lovili zadnji vlak (...tako je menil moj oče) smo se po kratkih pripravah zgodaj zjutraj iz Vrat, po Tominškovi poti, odpravili na za nas štiri še neosvojljivo trdnjavo.

1. dan - potek poti


Plan je bil, da prespimo v Zasavski koči na Prehodavcih. Nato se drugi dan spustimo po dolini Triglavskih jezer do Planine Blato ter vrnemo s taksijev v Vrata.







Kljub temu, da je bila vremenska napoved za soboto nekoliko slabša, se je od Kredarice proti Triglavu vila kolona planincev odločenih, da se povzpejo na vrh.

Sedlo med Kredarico in Triglavom polno nadobudnih planincev








Nebo se je zaprlo, nebesna modrina je izginila, vrh je preplavila megla, ohladilo se je. Uresničevati se je začela tista slaba vremenska napoved.

Na vrhu Triglava


Vsi smo jo dobili po riti. Krst je opravil naš izkušen vodnik Lado.

Krst






Pot od Vrat, na Triglav, mimo Tržaške koče na Doliču, do Zasavske koče na Prehodavcih, kjer smo prespali, je traja s krajšimi postanki slabih 11 ur. Zadnje 2 uri poti nas je pral dež in bičala sodra. Nevedoč, kako bomo prespali, smo končno prišli v nabito polno kočo.


Drugo jutro se je nebo zopet razjasnilo, pihal je nekoliko hladnejši veter. Na srečo so se obleka in mokri čevlji preko noči posušila. Pred nami so se začeli odpirati čudoviti pogledi na Dolino sedmerih jezer.

2. dan - potek poti


Eno od Triglavskih jezer


Planinski močerad
(Salamandra atra)




Planina Viševnik


Bilo je veselo


Planina pri Jezeru


Fotografije s celotne dvodnevne ture v obliki presentacije si lahko ogledate na tejle (KLIK) povezavi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar